Bælgfrugter og lektin: Anbefalet iblødsætning og tilberedning

Tørrede, bælgfrugter tilberedes traditionelt ved iblødsætning og efterfølgende kogning. Dette sker af to årsager:

  1. For at give den ønskede konsistens
  2. For evt. at fjerne giftstoffet lektin tilstrækkeligt (hvis det er nødvendigt)

Fødevarestyrelsen har lavet anbefalinger til iblødsætning og kogetider. Fødevarestyrelsen har lavet anbefalingerne ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt (fjerne lektin) og ikke fra et kulinarisk synspunkt.

Man kan godt forestille sig et bedre kulinarisk resultat hvis man sætter tider og temperaturer ned, men dette vil så IKKE følge Fødevarestyrelsens anbefalinger. Der findes mig bekendt ikke videnskabelige undersøgelser af (de sikkerhedsmæssige) effekter af kortere/ingen iblødsætning og tilberedning ved lavere temperatur.

Lektinindhold i bælgfrugter

Tiderne i tabellen herunder er hentet fra forskellige kilder, som du kan se ved at klikke på “+” på linjen med råvaren.

Råvarer der er mærket med fed skrift indeholder ikke lektin.

Dansk navnTypeLektin?FVST- iblødFVST- kogecollapsedKan spires
 AdzukibønneBønnerNej12:0000:45
Andre danske navne:Rød mungbønne
Smag:Holder netop formen, men kan let moses som her. Mild smag. Meget bid, næsten hård.
Kulinarisk optimal kogetid:01:05 (kilde: Meyers Grønne proteiner)
FVST anbefalet kogetid:00:45
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021  (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Vigna angularis (Willd.) Ohwi & H.Ohashi
Engelsk navn:Adzukki bean
Kan spires:Ja (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:163
Kogt vægt%:250
Ja
 Anicia-linser LinserNej12:0000:25
Note:Anicia-linser indeholder lektin, men i meget små mængder. puredansk.dk anbefaler enten udblødning natten over, eller kogning i 20-25 min.
Herover (moset):Kogt 0:25 med 0,5% salt
Smag:Holder formen, har en frisk, mild smag af ærter.
Kulinarisk optimal kogetid:00:20 (kilde: puredansk.dk)
FVST anbefalet kogetid:00:25
Kilde:puredansk.dk .
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Lens culinaris L.
Engelsk navn:Green lentil
Kan spires:Ja (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:193
Kogt vægt%:230,5
Ja
 Beluga-linseLinserNej00:0000:20
Herover (moset):Kogt 0:20 med 0,5% salt
FVST anbefalet kogetid:00:20
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021  (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Lens culinaris Medik.
Engelsk navn:Beluga lentil
Kan spires:Ja (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:(ikke udblødt)
Kogt vægt%:238
Ja
 BorlottibønneBønnerJa12:0000:45
Kulinarisk optimal kogetid:01:15 (kilde: Meyers Grønne proteiner)
FVST anbefalet kogetid:00:45
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021  (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Phaseolus vulgaris L.
Engelsk navn:Borlotti bean
Kan spires:Nej (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:200
Kogt vægt%:201
Nej
 Brun bønneBønnerJa12:0001:00
Kulinarisk optimal kogetid:01:25 (kilde: Meyers Grønne proteiner)
FVST anbefalet kogetid:01:00
Kilde:FVST-bønner Fødevarestyrelsens opslag om Bælgfrugter og bønner, under Kost og fødevarer.
Plantefamilie:
Artsnavn:
Engelsk navn:?
Kan spires:Nej (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:183
Kogt vægt%:201
Nej
 Brun linseLinserJa00:0000:20
FVST anbefalet kogetid:00:20
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021  (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Lens culinaris L.
Engelsk navn:Brown lentil
Kan spires:Ja (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:
Ja
 Edamame-bønneBønnerJa00:0000:05
FVST anbefalet kogetid:00:05
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021  (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Glycine max (L.) Merr.
Engelsk navn:Edamame bean
Kan spires:Nej (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Udblødt vægt%:
Nej
 Grøn linseLinserNej00:0000:20
Herover (moset):Kogt 0:20 med 0,5% salt
Kulinarisk optimal kogetid:00:45 (kilde: Meyers Grønne proteiner)
FVST anbefalet kogetid:00:20
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021  (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Lens culinaris L.
Engelsk navn:Green lentil
Kan spires:Ja (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:(ikke udblødt)
Kogt vægt%:184
Ja
 GråærtÆrterJa12:0000:35
Herover (moset):Kogt 0:35 med 0,5% salt
Smag:Hårdt og lidt udfærdigt bid.
Kulinarisk optimal kogetid:00:30 (kilde: puredansk.dk)
FVST anbefalet kogetid:00:35
Kilde:puredansk.dk
Plantefamilie:
Artsnavn:Pisum sativum var.
Engelsk navn:?
Kan spires:Nej (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:160
Kogt vægt%:230
Nej
 Gul ærtNej00:0001:00
Andre danske navne:Gul flækært, gule ærter
Note:Flækærter er halve ærter.
Kulinarisk optimal kogetid:00:45 (kilde: Meyers Grønne proteiner)
FVST anbefalet kogetid:01:00
Kilde:FVST-bønner Fødevarestyrelsens opslag om Bælgfrugter og bønner, under Kost og fødevarer.
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:
Engelsk navn:Split Pea
Kan spires:Nej (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:
Nej
 Hestebønne ( tørret)BønnerJa12:0001:00
Andre danske navne:Favabønne, valsk bønne
Kulinarisk optimal kogetid:00:40 (kilde: puredansk.dk)
FVST anbefalet kogetid:01:00
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021  (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Vicia faba L.
Engelsk navn:Fava bean, horse bean
Kan spires:Nej (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:227
Kogt vægt%:268
Nej
 Hvid bønneBønnerJa12:0000:45
Smag:Lidt hård
Kulinarisk optimal kogetid:00:55 (kilde: Meyers Grønne proteiner)
FVST anbefalet kogetid:00:45
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021  (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Phaseolus vulgaris L.
Engelsk navn:White bean
Kan spires:Nej (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:186
Kogt vægt%:186
Nej
 Ingrid-ærtÆrterJa12:0000:25
Andre danske navne:Gul ært
Note:En sort af gule ærter (se denne).
Herover (moset):Kogt 0:25 med 0,5% salt
Smag:Ærtesmag. Faste og lidt hårde, men ikke melede.
Kulinarisk optimal kogetid:00:25 (kilde: puredansk.dk)
FVST anbefalet kogetid:00:25
Kilde:puredansk.dk
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:
Engelsk navn:?
Kan spires:Nej (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:179
Kogt vægt%:197,5
Nej
 KidneybønneBønnerJa12:0000:30
Kulinarisk optimal kogetid:01:00 (kilde: Meyers Grønne proteiner)
FVST anbefalet kogetid:00:30
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021  (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Phaseolus vulgaris L.
Engelsk navn:Kidney bean
Kan spires:Nej (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:213
Kogt vægt%:217
Nej
 Kikært, brunÆrterJa12:0001:00
Andre danske navne:Garbanzobønne
Herover (moset):Kogt 1:00 med 0,5% salt
Smag:Ikke helt mør, markant mindre færdig end gul kikært med samme behandling. Kan kun knuses med hårdt tryk.
Kulinarisk optimal kogetid:00:45 (kilde: Meyers Grønne proteiner)
FVST anbefalet kogetid:01:00
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021  (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Cicer arietinum L.
Engelsk navn:Chickpea, brown
Kan spires:Ja, efter 2-3 min kogning (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:173
Kogt vægt%:209
Ja, efter 2-3 min kogning
 Kikært, gulÆrterJa12:0001:00
Andre danske navne:Garbanzobønne
Herover (moset):Kogt 1:00 med 0,5% salt
Smag:Mør, blød og rund smag. Kan knuses let. Skallen fjernes let.
Kulinarisk optimal kogetid:00:45 (kilde: Meyers Grønne proteiner)
FVST anbefalet kogetid:01:00
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021  (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Cicer arietinum L.
Engelsk navn:Chickpea, yellow
Kan spires:Ja, efter 2-3 min kogning (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:200
Kogt vægt%:236
Ja, efter 2-3 min kogning
 LimabønneBønnerJa12:0000:30
Andre danske navne:Smørbønne, butter bean
Kulinarisk optimal kogetid:01:15 (kilde: Meyers Grønne proteiner)
FVST anbefalet kogetid:00:30
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021  (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Phaseolus lunatus L.
Engelsk navn:Lima bean
Kan spires:Nej (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:233
Kogt vægt%:249
Nej
 Lollandsk rosinÆrterUdef.12:00-
Andre danske navne:Beige-brun ært
Note:Sort af gråært
Kulinarisk optimal kogetid:00:30 (kilde: Meyers økologiske bælgfrugter i Meny)
FVST anbefalet kogetid:-
Kilde:(kilde ikke fundet)
Plantefamilie:
Artsnavn:Pisum sativum var.
Engelsk navn:Lolland raisins (beige-brown pea)
Kan spires:Nej (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:
Nej
 LucerneAndetUdef.--
Andre danske navne:Alfalfa
FVST anbefalet kogetid:-
Kilde:(kilde ikke fundet)
Plantefamilie:
Artsnavn:Medicago sativa ssp. sativa
Engelsk navn:Alfalfa seeds
Kan spires:Ja (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:
Ja
 MungbønneBønnerNej12:0000:20
Andre danske navne:Mungbønne, grøn
Smag:Smager godt og blidt. En anelse udkogt.
Kulinarisk optimal kogetid:00:30 (kilde: Meyers Grønne proteiner)
FVST anbefalet kogetid:00:20
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021  (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Vigna radiata (L.) R.Wilczek
Engelsk navn:Mung bean
Kan spires:Ja (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:244
Kogt vægt%:305
Ja
 PintobønneBønnerJa12:0000:45
FVST anbefalet kogetid:00:45
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021  (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Phaseolus vulgaris L.
Engelsk navn:Pinto bean
Kan spires:Nej (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:203
Kogt vægt%:229
Nej
 Pralbønne, tørretBønnerJa10:0001:30
FVST anbefalet kogetid:01:30
Kilde:FVST-bønner Fødevarestyrelsens opslag om Bælgfrugter og bønner, under Kost og fødevarer.
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Phaseolus lunatus L.
Engelsk navn:Runner bean, dried
Kan spires:Nej (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Udblødt vægt%:
Nej
 Puy-linse (grøn)LinserNej00:0000:20
Herover (moset):Kogt 0:20 med 0,5% salt
Smag:Hård med tydeligt bid, men mør. God smag.
Kulinarisk optimal kogetid:00:40 (kilde: Meyers Grønne proteiner)
FVST anbefalet kogetid:00:20
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021  (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Lens culinaris L.
Engelsk navn:Green lentil, le Puy
Kan spires:Ja (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:179,5
Kogt vægt%:231,5
Ja
 RashtibønneBønnerJa12:0000:45
FVST anbefalet kogetid:00:45
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021  (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Phaseolus vulgaris L.
Engelsk navn:Rashti bean
Kan spires:Nej (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Udblødt vægt%:
Nej
 Rød linseLinserNej00:0000:10
Herover (moset):Kogt 0:10 med 0,5% salt
Smag:Helt udkogt og mør, akkurart lidt bid tilbage. Skifter farve til gul. Mild smag.
Kulinarisk optimal kogetid:00:50 (kilde: Meyers Grønne proteiner)
FVST anbefalet kogetid:00:10
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021  (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Lens culinaris L.
Engelsk navn:Red lentil
Kan spires:Ja (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:(ikke udblødt)
Kogt vægt%:255,5
Ja
 SojabønneBønnerJa12:0000:45
Smag:Lidt udkogt
FVST anbefalet kogetid:00:45
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021  (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Glycine max L.
Engelsk navn:Soybean
Kan spires:Ja, efter 2-3 min kogning (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:233
Kogt vægt%:236
Ja, efter 2-3 min kogning
 Sort bønneBønnerJa12:0000:30
Kulinarisk optimal kogetid:01:05 (kilde: Meyers Grønne proteiner)
FVST anbefalet kogetid:00:30
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021  (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Phaseolus vulgaris L.
Engelsk navn:Black bean
Kan spires:Nej (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:205
Kogt vægt%:216
Nej
 SortøjebønneBønnerNej12:0000:30
Andre danske navne:Vignabønne
Kulinarisk optimal kogetid:01:10 (kilde: Meyers Grønne proteiner)
FVST anbefalet kogetid:00:30
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021  (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Vigna unguiculata (L.) Walp.
Engelsk navn:Cowpea
Kan spires:Nej (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:237
Kogt vægt%:260
Nej
 Urad-bønneBønnerNej12:0000:20
Andre danske navne:Urdbønne, urid dal, urad dal, sort linse, mungoært
Kulinarisk optimal kogetid:00:30 (kilde: Meyers Grønne proteiner)
FVST anbefalet kogetid:00:20
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021  (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Vigna mungo (L.) Hepper
Engelsk navn:Urid bean, black gram
Kan spires:Ja (Kilde: Meyers Grønne proteiner)
Tørret vægt%:100
Udblødt vægt%:(ikke udblødt)
Kogt vægt%:100
Ja

BedreSikkerMad drives af Karsten Tanggaard, der har mere end 10 års erfaring med lavtemperatur-tilberedninger og har skrevet 3 bestseller-kogebøger om sous vide. Karsten hjælper professionelle køkkener med at bruge lavtemperatur-tilberedninger i praksis, som et redskab til at servere bedre, billigere og mere sikker mad. Læs her om BedreSikkerMad og Karsten.
(C) Copyright BedreSikkerMad og Karsten Tanggaard, 2021-2025.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *