Plantebaserede fødevarer og lektin: Anbefalet iblødsætning og tilberedning

Plantebaserede fødevarer (f.eks. bælgfrugter) tilberedes traditionelt ved iblødsætning og efterfølgende kogning. Dette sker af to årsager:

  1. For at give den ønskede konsistens
  2. For at fjerne evt. giftstoffet lektin tilstrækkeligt

Fødevarestyrelsen har lavet anbefalinger til iblødsætning og kogetider. Fødevarestyrelsen har lavet anbefalingerne ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt (fjerne lektin) og ikke fra et kulinarisk synspunkt.

Man kan godt forestille sig et bedre kulinarisk resultat hvis man sætter tider og temperaturer ned, men dette vil så IKKE følge Fødevarestyrelsens anbefalinger. Der findes mig bekendt ikke videnskabelige undersøgelser af (de sikkerhedsmæssige) effekter af kortere/ingen iblødsætning og tilberedning ved lavere temperatur.

Lektinindhold i fødevarer

Tiderne i tabellen herunder er hentet fra forskellige kilder, som du kan se ved at klikke på “+” på linjen med råvaren.

Råvarer der er mærket med fed skrift indeholder ikke lektin.

Dansk navnTypeLektin?IblødKogecollapsed
Anicia-linserLinserja12:0000:25
Kilde:puredansk.dk.
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Lens culinaris L.
Engelsk navn:Green lentil, le Puy
AubergineFrugt-grøntsagerJa00:0000:10
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Solanaceae
Artsnavn:Solanum melongena L.
Engelsk navn:Eggplant
AzukibønneBønnerNej12:0000:45
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Vigna angularis (Willd.) Ohwi & H.Ohashi
Engelsk navn:Adzukki bean
Beluga-linseLinserJa00:0000:20
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Lens culinaris Medik.
Engelsk navn:Beluga lentil
BorlottibønneBønnerJa12:0000:45
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Phaseolus vulgaris L.
Engelsk navn:Borlotti bean
Brun bønneBønnerJa12:0001:00
Kilde:FVST-bønnerFødevarestyrelsens opslag om Bælgfrugter og bønner, under Kost og fødevarer.
Plantefamilie:
Artsnavn:
Engelsk navn:?
Brun kikærtÆrterJa12:0001:00
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Cicer arietinum L.
Engelsk navn:Chickpea, brown
Brun linseLinserJa00:0000:20
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Lens culinaris L.
Engelsk navn:Brown lentil
BygKornNej00:0000:15
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Gramineae
Artsnavn:Hordeum vulgare L.
Engelsk navn:Barley
ChiafrøFedtrige frøNej00:2000:00
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Lamiaceae
Artsnavn:Salvia hispanica L.
Engelsk navn:Chia seed
Edamame-bønneBønnerJa00:0000:05
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Glycine max (L.) Merr.
Engelsk navn:Edamame bean
FalafelÆrterJa00:0000:00
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Blanding >50% kikærter
Engelsk navn:Falafel
Grøn bønne - bredBønnerJa00:0000:10
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Phaseolus coccineus L.
Engelsk navn:Green bean, broad
Grøn bønne - haricot vertBønnerJa00:0000:10
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Phaseolus vulgaris L.
Engelsk navn:Green bean, haricot vert
Grøn linseLinserJa00:0000:20
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Lens culinaris L.
Engelsk navn:Green lentil
Grøn peberfrugtFrugt-grøntsagerNej00:0000:05
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Solanaceae
Artsnavn:Capsicum annuum L.
Engelsk navn:Bell pepper, green
GråærtÆrterja12:0000:35
Kilde:puredansk.dk
Plantefamilie:
Artsnavn:Pisum sativum var.
Engelsk navn:?
Gul peberfrugtFrugt-grøntsagerJa00:0000:05
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Solanaceae
Artsnavn:Capsicum annuum L.
Engelsk navn:Bell pepper, yellow
HampefrøFrøNej00:0000:05
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Amaranthaceae
Artsnavn:Cannabis sativa L.
Engelsk navn:Hemp seed
Hestebønne (favabønne, valsk bønne)BønnerJa00:0000:05
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Vicia faba L.
Engelsk navn:Horse bean
Hestebønne eller valsk bønneBønnerJa12:0001:00
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Vicia faba L.
Engelsk navn:Fava bean
Hvede, almindeligKornNej00:0000:15
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Gramineae
Artsnavn:Triticum aestivum L.
Engelsk navn:Wheat
Hvid bønneBønnerJa12:0000:45
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Phaseolus vulgaris L.
Engelsk navn:White bean
Hyldebær, alm. (modne)BærfrugtJa00:0000:15
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Adoxaceae
Artsnavn:Sambucus nigra L.
Engelsk navn:Elderberry—ripe
Hyldebær, alm. (umodne)BærfrugtJa00:0000:15
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Adoxaceae
Artsnavn:Sambucus nigra L.
Engelsk navn:Elderberry—unripe
HørfrøFrøNej00:0000:05
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Linaceae
Artsnavn:Linum usitatissimum L.
Engelsk navn:Linseed
Ingrid-ært (gul ært)Ærterja12:0000:25
Kilde:puredansk.dk
Plantefamilie:
Artsnavn:
Engelsk navn:?
KartoffelRod- og knoldgrøntsagerJa00:0000:20
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Solanaceae
Artsnavn:Solanum tuberosum L.
Engelsk navn:Potato
KidneybønneBønnerJa12:0000:30
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Phaseolus vulgaris L.
Engelsk navn:Kidney bean
Kikært, gulÆrterJa12:0001:00
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Cicer arietinum L.
Engelsk navn:Chickpea, yellow
le Puy-linse (grøn)LinserJa00:0000:20
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Lens culinaris L.
Engelsk navn:Green lentil, le Puy
LimabønneBønnerJa12:0000:30
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Phaseolus lunatus L.
Engelsk navn:Lima bean
MungbønneBønnerNej12:0000:20
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Vigna radiata (L.) R.Wilczek
Engelsk navn:Mung bean
Nigellafrø (sortkommen)FrøJa00:0000:05
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Amaranthaceae
Artsnavn:Nigella sativa L.
Engelsk navn:Nigella seed
PintobønneBønnerJa12:0000:45
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Phaseolus vulgaris L.
Engelsk navn:Pinto bean
Pralbønne, friskeBønnerJa10:0000:05
Kilde:FVST-bønnerFødevarestyrelsens opslag om Bælgfrugter og bønner, under Kost og fødevarer.
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Phaseolus lunatus L.
Engelsk navn:Runner bean, fresh
Pralbønne, tørredeBønnerJa10:0001:30
Kilde:FVST-bønnerFødevarestyrelsens opslag om Bælgfrugter og bønner, under Kost og fødevarer.
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Phaseolus lunatus L.
Engelsk navn:Runner bean, dried
Quinoa, hvidFrøJa00:0000:20
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Amaranthaceae
Artsnavn:Chenopodium quinoa (Willd.)
Engelsk navn:Quinoa, white
Quinoa, rødFrøJa00:0000:15
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Amaranthaceae
Artsnavn:Chenopodium quinoa (Willd.)
Engelsk navn:Quinoa, red
Quinoa, sortFrøJa00:0000:15
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Amaranthaceae
Artsnavn:Chenopodium quinoa (Willd.)
Engelsk navn:Quinoa, black
RashtibønneBønnerJa12:0000:45
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Phaseolus vulgaris L.
Engelsk navn:Rashti bean
RisKorn og grynJa00:0000:15
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Gramineae
Artsnavn:Oryza sativa L.
Engelsk navn:Rice
Rød linseLinserJa00:0000:10
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Lens culinaris L.
Engelsk navn:Red lentil
Rød peberfrugtFrugt-grøntsagerJa00:0000:05
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Solanaceae
Artsnavn:Capsicum annuum L.
Engelsk navn:Bell pepper, red
SesamfrøFrøNej00:0000:05
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Pedaliaceae
Artsnavn:Sesamum indicum L.
Engelsk navn:Sesame
SojabønneBønnerJa12:0000:45
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Glycine max L.
Engelsk navn:Soybean
Sort bønneBønnerJa12:0000:30
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Phaseolus vulgaris L.
Engelsk navn:Black bean
Sugar snapÆrterJa00:0000:05
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Pisum sativum L.
Engelsk navn:Sugar snap
SukkerærtÆrterJa00:0000:05
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Pisum sativum L.
Engelsk navn:Sugar pea
TomatFrugt-grøntsagerJa00:0000:05
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Solanaceae
Artsnavn:Solanum lycopersicum L.
Engelsk navn:Tomato
Urd/urid/urad-bønne (sort linse)BønnerNej12:0000:20
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Vigna mungo (L.) Hepper
Engelsk navn:Urid bean, black gram
VignabønneBønnerNej12:0000:30
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Vigna unguiculata (L.) Walp.
Engelsk navn:Cowpea
ÆrteskudAndetJa00:0000:00
Kilde:FVST-rapport lektiner 2021 (opsummering på dansk af undersøgelsen) – hele rapporten (på engelsk) findes her: Lectin Activity in Commonly Consumed Plant-Based Foods: Calling for Method Harmonization and Risk Assessment
Plantefamilie:Fabaceae
Artsnavn:Pisum sativum L.
Engelsk navn:Pea leaves

BedreSikkerMad drives af Karsten Tanggaard, der har mere end 10 års erfaring med lavtemperatur-tilberedninger og har skrevet 3 bestseller-kogebøger om sous vide. Karsten hjælper professionelle køkkener med at bruge lavtemperatur-tilberedninger i praksis, som et redskab til at servere bedre, billigere og mere sikker mad. Læs her om BedreSikkerMad og Karsten.
(C) Copyright BedreSikkerMad og Karsten Tanggaard, 2021-2025.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *