Grøntsager tilberedt natten over i ovnen

Store og seje kødstykker er velegnet til at blive tilberedt ved lav temperatur natten over i ovnen. Men det kan også bruges til grøntsager (rodfrugter), som normalt tilberedes i 1-3 timer ved 85°.

Jeg foreslår tilberedning med damp i 12-16 timer. Jeg arbejder med 3 forskellige temperaturer: 65°, 70° og 75°.

Grøntsagerne lægges i gastrobakker, og på grund af den lange tilberedningstid kan man bruge tykkere lag (op til 8-10 cm er OK). Man kan tilføre krydderier (jeg bruger mest kun at salte).

Alle tilberedninger sker med 100% damp.

Her er resultatet af mine første tests.

Fordele

  • Maden kan tilberedes natten over
  • Ovnen er ikke blokeret til dagens andre anvendelser
  • Strømmen er ofte billigst om natten
  • Maden er klar til at blive videretilberedt fra næste morgen
  • Resultatet er ensartet og forudsigeligt
  • Nye konsistenser og smage kan udnyttes
  • Fødevaresikkerheden er i orden (maden er ofte sikker i op til 10 dage derefter, selvom den vil miste lidt i kvalitet til sidst)
  • Processen kan automatiseres i ovnen, så enhver kan sætte processen i gang

Ulemper

  • Tager lang tid (natten over), men processen skal ikke overvåges

Tilberedning ved 65° natten over

Denne meget lave temperatur kan bruges til grøntsager der ikke kræver så meget tilberedning, og/eller man ønsker et markant bid, nogle gange på grænsen til det “rå”.

Min første tests har vist disse muligheder:

  • Aubergine
  • Bolsjebede
  • Butternut-græskar
  • Gulerødder (meget bid)
  • Glaskål
  • Jordskokker (på grænsen til det rå?)
  • Knoldselleri
  • Pastinak
  • Persillerod
  • Rødbede
  • Rødløg
  • Sødkartoffel
  • Squash
  • Skorzonnerrod

Du kan se opskriften til Rational-ovnen her: Grøntsager 65°/12:00 (natten over)

Tilberedning ved 70° natten over

Ved 70° tilberedes lidt mere i den lange tid, og det giver godt resultat med

  • Butternut-græskar. Blød, men stadig med konsistens. Skallen kan spises. Mild, sød og let parfumeret smag.
  • Glaskål *. Mør, men med fint bid. Dejlig frisk smag. Skallen kan spises.
  • Jordskokker *. Mør, men med sprødt knas. Let syrlig, fin smag. Skallen kan spises.
  • Kinaradise
  • Knoldselleri *. Mør, men med fint bid. Meget sød og mild smag, næsten ingen misfarvning.
  • Pastinak
  • Rødløg
  • Sødkartoffel. Fantastisk farve, Blød, men holder formen. Blid, rund smag.

Du kan se opskriften til Rational-ovnen her: Grøntsager 70°/12:00 (natten over)

Tilberedning ved 75° natten over

Ved 75° tilberedes noget mere i den lange tid, og det giver godt resultat med

  • Glaskål
  • Jordskokker
  • Kartoffel
  • Rødbede
  • Skalotteløg
  • Skorzonnerrod

Du kan se opskriften til Rational-ovnen her: Grøntsager 75°/12:00 (natten over)

Næste skridt

Jeg vil teste mere i de næste måneder, og tilføje flere smagenoter.

Hvis du prøver denne metode, vil jeg være meget glad for dine kommentarer til smag og konsistens – og meget gerne forslag til retter hvor mulighederne for en ny konsistens og smag gennem lavtemperatur-tilberedning kan udnyttes. Skriv til karsten@bedresikkermad.dk.


BedreSikkerMad drives af Karsten Tanggaard, der har mere end 10 års erfaring med lavtemperatur-tilberedninger og har skrevet 3 bestseller-kogebøger om sous vide. Karsten hjælper professionelle køkkener med at bruge lavtemperatur-tilberedninger i praksis, som et redskab til at servere bedre, billigere og mere sikker mad. Læs her om BedreSikkerMad og Karsten. (C) Copyright BedreSikkerMad og Karsten Tanggaard, 2021-2024.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *