Lav nyt tilberednings-program – SelfCookingCenter

Et tilberedningsprogram (“opskrift”) kan oprettes og gemmes i Rational-ovnen, så den kan startes med et enkelt tryk.

Her viser jeg trin-for-trin hvordan det kan gøres i Rational SelfCookingCenter.

Som eksempel bruger jeg tilberedning af en flæskesteg (kamsteg) – du kan se opskriften her.

Ønsker til tilberedningsprogrammet

Jeg vil gerne kunne gemme flæskestegen på køl i op til 5 dage efter tilberedning. Dette kræver en holdetid på 1 timer og 45 minutter (1:45) for at kravene til fødevaresikkerhed er opfyldt. Dvs. at tilberedningen består af en opvarmning til den ønskede kernetemperatur – og derefter holdes stykket ved denne temperatur i 1:45.

Jeg vil gerne forkorte den totale tilberedningstid: Opvarmningen til den ønskede kernetemperatur (58°) sker her med en ovntemperatur på 60°. Den 2 grader højere ovntemperatur (∆T=2) forkorter tiden til næsten halvdelen. Når den ønskede kernetemperatur på 58° er nået, sættes ovntemperaturen ned til 58° i resten af tiden (holdetiden).

Læs evt. her om opvarmningstid og holdetid.

Tilberedningsprogrammets trin

Tilberedningsprogrammet består af 4 trin

  1. Opvarmning af ovnen til 60° (damp)
  2. Maden sættes ind
  3. Opvarmning af maden indtil den ønskede kernetemperatur på 58° er nået
  4. Holdetid på 1:45 ved 58° (af hensyn til fødevaresikkerhed).

Programmering i ovnen

  1. Tryk på notesblokken
  2. Tryk på “blank” for at oprette et nyt program
  3. Indtast programmets navn “Kamsteg 58 (60) + 2:45”
  4. Tryk på fluebenet for at gemme navnet
  5. FORVARMNING
    • Vælg driftsart, der her skal være damp
    • Tryk på forvarmning
    • Tryk på temperaturknappen
    • Indstil til 60°
    • Gem trinnet ved at trykke én gang på notesblokken
  6. PROGRAMTRIN 2
    • Vælg driftsart, der her skal være damp
    • Tryk på temperaturknappen
    • Indstil til 60°
    • Tryk på kernetemperatur
    • Indstil til 58°
    • Gem trinnet ved at trykke én gang på notesblokken
  7. PROGRAMTRIN 3
    • Vælg driftsart, der her skal være damp
    • Tryk på temperaturknappen
    • Indstil til 58°
    • Tryk på Tid
    • Indstil til 2:45 (2 timer og 45 minutter)
    • Gem trinnet ved at trykke én gang på notesblokken
  8. Gem og afslut programmet ved at trykke på Notesblok-slut


BedreSikkerMad drives af Karsten Tanggaard, der har mere end 10 års erfaring med lavtemperatur-tilberedninger og har skrevet 3 bestseller-kogebøger om sous vide. Karsten hjælper professionelle køkkener med at bruge lavtemperatur-tilberedninger i praksis, som et redskab til at servere bedre, billigere og mere sikker mad. Læs her om BedreSikkerMad og Karsten. (C) Copyright BedreSikkerMad og Karsten Tanggaard, 2021-2024.