Et tilberedningsprogram (“opskrift”) kan oprettes og gemmes i Rational-ovnen, så den kan startes med et enkelt tryk.
Her viser jeg trin-for-trin hvordan det kan gøres i Rational SelfCookingCenter.
Som eksempel bruger jeg tilberedning af en flæskesteg (kamsteg) – du kan se opskriften her.
Ønsker til tilberedningsprogrammet
Jeg vil gerne kunne gemme flæskestegen på køl i op til 5 dage efter tilberedning. Dette kræver en holdetid på 1 timer og 45 minutter (1:45) for at kravene til fødevaresikkerhed er opfyldt. Dvs. at tilberedningen består af en opvarmning til den ønskede kernetemperatur – og derefter holdes stykket ved denne temperatur i 1:45.
Jeg vil gerne forkorte den totale tilberedningstid: Opvarmningen til den ønskede kernetemperatur (58°) sker her med en ovntemperatur på 60°. Den 2 grader højere ovntemperatur (∆T=2) forkorter tiden til næsten halvdelen. Når den ønskede kernetemperatur på 58° er nået, sættes ovntemperaturen ned til 58° i resten af tiden (holdetiden).
Læs evt. her om opvarmningstid og holdetid.
Tilberedningsprogrammets trin
Tilberedningsprogrammet består af 4 trin
- Opvarmning af ovnen til 60° (damp)
- Maden sættes ind
- Opvarmning af maden indtil den ønskede kernetemperatur på 58° er nået
- Holdetid på 1:45 ved 58° (af hensyn til fødevaresikkerhed).
Programmering i ovnen
- Tryk på notesblokken
- Tryk på “blank” for at oprette et nyt program
- Indtast programmets navn “Kamsteg 58 (60) + 2:45”
- Tryk på fluebenet for at gemme navnet
- FORVARMNING
- Vælg driftsart, der her skal være damp
- Tryk på forvarmning
- Tryk på temperaturknappen
- Indstil til 60°
- Gem trinnet ved at trykke én gang på notesblokken
- PROGRAMTRIN 2
- Vælg driftsart, der her skal være damp
- Tryk på temperaturknappen
- Indstil til 60°
- Tryk på kernetemperatur
- Indstil til 58°
- Gem trinnet ved at trykke én gang på notesblokken
- PROGRAMTRIN 3
- Vælg driftsart, der her skal være damp
- Tryk på temperaturknappen
- Indstil til 58°
- Tryk på Tid
- Indstil til 2:45 (2 timer og 45 minutter)
- Gem trinnet ved at trykke én gang på notesblokken
- Gem og afslut programmet ved at trykke på Notesblok-slut
BedreSikkerMad drives af Karsten Tanggaard, der har mere end 10 års erfaring med lavtemperatur-tilberedninger og har skrevet 3 bestseller-kogebøger om sous vide. Karsten hjælper professionelle køkkener med at bruge lavtemperatur-tilberedninger i praksis, som et redskab til at servere bedre, billigere og mere sikker mad. Læs her om BedreSikkerMad og Karsten. (C) Copyright BedreSikkerMad og Karsten Tanggaard, 2021-2024.